Skip links
bbq plancha variaties

Plancha: een onmisbare BBQ-accessoire!

Breid je BBQ uit met een plancha

Voor veel mensen is barbecueën een echt plezier, en met het gebruik van de juiste accessoires wordt het nog leuker! Ben jij al bekend met de BBQ plancha? Dit handige accessoire zal je barbecuevaardigheden naar een hoger niveau tillen. In deze blog leggen we je uit waarom.

Bestel de BBQ plancha

Een plancha is een vlakke, meestal stalen plaat die je op je barbecue plaatst. Het woord “plancha” is afgeleid van het Spaanse woord voor plaat of plaatstaal, en het is een van de meest gebruikte kookapparaten in de Spaanse keuken. De plancha is ontworpen om gelijkmatige warmte te verspreiden en is perfect voor het bereiden van een breed scala aan gerechten.

bbq plancha

De voordelen van een plancha op je BBQ

1. Veelzijdigheid

De plancha opent een wereld aan mogelijkheden. Het is perfect voor het grillen, bakken, roosteren en sauteren. Je kunt er gerechten op bereiden die anders moeilijk op een (smoker) barbecue te maken zijn. Denk aan groenten, zeevruchten, eieren, pannenkoeken, gegrilde kaas en zelfs fajita’s. De mogelijkheden zijn eindeloos. Hierdoor kun je meer kunt doen dan alleen barbecueën.

Tip: bereid smash burgers op een plancha

2. Gelijkmatig koken

De plancha is een gladde, stalen plaat die direct boven het (houtskool)vuur wordt geplaatst. Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling, wat betekent dat je gerechten gelijkmatig en consistent kunnen worden bereid. Hierdoor kun je voorkomen dat bepaalde delen van je gerechten verbranden terwijl andere nog niet gaar zijn. Elk stukje voedsel krijgt de aandacht die het verdient.

3. Groenten en zeevruchten perfectioneren

Met de plancha kun je groenten en zeevruchten bereiden alsof je een professionele chef-kok bent. De gladde oppervlakte voorkomt dat delicate groenten door het grillrooster vallen en biedt een ideale omgeving voor het grillen van vis zonder dat deze aan het rooster blijft plakken. Dit opent een wereld aan mogelijkheden en zorgt dat ook minder ervaren koks de beste gerechten neer kunnen zetten.

4. Behoud van sappen en smaak

Een ander voordeel van de plancha is het vermogen om de sappen en smaken van je ingrediënten te behouden. Terwijl vlees of vis op een rooster kan druppelen en de smaak verloren kan gaan, blijven de sappen behouden op de plancha, waardoor je gerechten heel maakvol blijven.

5. Eenvoudig te reinigen

Wie heeft er na het koken nog zin om op te ruimen? Het is niet het leukste van het vak. Gelukkig kun je een plancha gemakkelijk schoonmaken met een spatel. Dit bespaart je kostbare tijd bij het opruimen en geeft dus geen mosterd na jouw smakelijke maaltijd! Daarna kun je hem insmeren met een druppel plantaardige olie en zet je hem weg op een droge plek, zodat hij zijn kwaliteit behoud.

Plancha in firebox bij de Prins Pit barbecue smoker 

Een opvallend kenmerk van de smokers van Prins Barbecue Pits is de ingebouwde plancha in firebox. De plancha is geplaatst boven het houtskoolvuur in de firebox. Met deze toevoeging is je smoker barbecue altijd in staat om te roken en grillen tegelijk. Je kunt dus genieten van authentieke gerookte gerechten, maar ook van de voordelen van directe hitte. Het stelt je in staat om een breder scala aan gerechten te creëren, variërend van gegrilde groenten tot delicate visfilets. En dankzij de gelijkmatige warmteverdeling en gladde oppervlak, zullen je barbecuegerechten van hoge kwaliteit zijn!

Bekijk de Prins Pit XL 

Tip van Prins: Zorg dat je je plancha seasoned

Een plancha moet worden “geseasoned” of “ingebrand” om een beschermlaag op het oppervlak te creëren en om de levensduur en prestaties van de plaat te verbeteren. Tijdens het inbranden wordt olie in het oppervlak van de plancha ingebrand, waardoor een natuurlijke antiaanbaklaag ontstaat. Dit proces helpt roestvorming te voorkomen, voegt smaak toe aan de gerechten en zorgt voor een gelijkmatigere warmteverdeling tijdens het koken. Het inbranden van een plancha maakt de plaat ook gemakkelijker schoon te maken en onderhouden. Het is een essentiële stap om de duurzaamheid en de prestaties van je plancha te optimaliseren.

Leave a comment