Skip links

Vragen over de offset smoker BBQ

Heb jij vragen over het gebruik van de offset smoker BBQ? Over het gebruik, onderhoud of accessoires? Of je nu een beginner of een ervaren gebruiker bent, onze FAQ-pagina biedt antwoorden op de meest gestelde vragen over onze smokers. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder!

Een offset smoker is een barbecue waarbij vrijwel alleen op indirect vuur wordt gekookt. Je gebruikt hierbij echte  houtblokken die jouw gerechten voorzien van een typische rooksmaak. Je maakt je eigen houtgestookte vuur in de firebox. Dit is het kleinere gedeelte van de smoker. De hete lucht en rook die hierbij vrijkomen stromen vervolgens richting de gaarkamer, het grote gedeelte van de smoker. In deze gaarkamer laat je je gerechte vervolgens langzaam garen. De hete lucht en rook stromen uiteindelijk via de schoorsteen weer naar buiten.

Het voordeel hiervan is dat de smoker uitermate geschikt is voor Low & Slow barbecuen. De low & slow methode is een manier van barbecueën die gebruik maakt van indirecte warmte en lage temperaturen om mals, sappig en smaakvol vlees te maken. Door indirecte warmte te gebruiken, kan je de temperatuur veel gemakkelijker controleren dan bij direct grillen. Je kunt dus goed gerechte zoals pulled pork, short ribs en brisket bereiden!

Onder een traditionele barbecue verstaan wij o.a. een kettelgrill of kamado. Het grote verschil is dat je bij een smoker op echte blokken hout stookt en je gerechten laat garen middels de rook die vrijkomt. Dit maakt een smoker perfect voor low en slow cooking en het creëren van een unieke rooksmaak aan je gerechten. Bij andere soorten barbecues stook je vaak op kolen en gooi je er blokjes rookhout bij om deze zelfde smaak te bewerkstelligen. Je bereikt hier echter nooit hetzelfde resultaat mee als met een smoker.

Een ander verschil is de langwerpige vorm van een smoker. Veel andere modellen barbecues zijn rond. Op een smoker kun je dus veel meer kwijt en heb je geen last van oppervlakte verlies, wat je wel hebt bij een ronde vorm. Een smoker is dus uitermate geschikt voor de bereiding van langwerpige gerechten zoals zalm, spareribs, short ribs, boston butt en briskets. En er is ruimte voor grote hoeveelheden tegelijk!

Je kunt verschillende soorten hout gebruiken om de gewenste smaak aan het vlees te geven. Omdat wij in Europa leven is het gebruikelijk dat we Europese houtsoorten gebruiken zoals beuk, berk of eikenhout. Tropische houtsoorten zoals pecan, mesquite of hickory zijn ook mogelijk. Er zijn een tal van mogelijkheden waar je mee kunt experimenteren, probeer en varieer! Belangrijk is wel dat je harde houtsoorten kiest. Deze geven een constante hitte en branden langdurig. Dit komt ten goede aan de smaak van jouw gerechten.

Het reguleren van je temperatuur in een smoker vergt wat ervaring. Het zal wel barbecue sessies kosten om dit onder de knie te hebben. Maar dit maakt het proces extra leuk en avontuurlijk! Het begint eigenlijk bij het creëren van een goed constant vuur, waardoor je een gloeiend kolenbed krijgt. Dit kolenbed is de basis voor een constante temperatuur. Aan dit kolenbed voeg je een voor een een blok hout toe die je telkens laat opbranden. Let op dat je niet teveel toevoegt, want dan krijg je fluctuaties in je temperatuur.

Daarnaast kun je de temperatuur regelen door de luchttoevoer via de deur en- of de schoorsteen van de smoker aan te passen. Door de luchttoevoer te verminderen, wordt de temperatuur lager en door de luchttoevoer te verhogen, wordt de temperatuur hoger.

Voor het onderhouden van je smoker is het belangrijk dat de buitenkant van de smoker altijd vet blijft, zodat hij beter tegen roestvorming kan. Als er roestplekken vormen dan kun je deze opborstelen met een staalborstel. Daarna stook je de smoker opnieuw op en smeer je hem in met plantaardige oliën. Gebruik absoluut geen sop, dit is namelijk vet verdrijvend. Je verwijderd dan je natuurlijke anti-aanbaklaag. Hoe vaker je je smoker opstookt en insmeert met vet, hoe beter de natuurlijke coating wordt. Voor de binnenkant geld: lekker vaak blijven barbecuen.

Voor de zwart gelakte smoker geldt dit niet. Deze smoker kun je onderhouden met water en een niet agressieve sop.

Ja, je kunt eigenlijk vrijwel alles bereiden op een smoker. In principe kun je met een smoker hetzelfde bereiden als met een oven, maar een smoker is een stuk stoerder, leuker en geeft je gerechten een bijzonder lekkere smaak. Dit betekent dat je dus vrijwel alles kunt klaarmaken in deze smoker zoals vis, groenten en vlees.

Een extra plancha breidt de bereidingsmogelijkheden nog verder uit, omdat je hiermee direct kunt grillen. Zo gril je bijvoorbeeld makkelijk hamburgers, een ei of groenten op de plaat.