Skip links
brisket bereiden

Brisket bereiden op een offset smoker

Meat the holy grail of barbecue: Brisket.

Brisket is een spier uit de borst van het rund. Hierdoor is het een taai stuk vlees wat je dus low and slow moet bereiden, een perfect stuk vlees voor een BBQ smoker. Wij willen jou graag laten kennismaken met de smaaksensatie van brisket, zodat je zelf kunt ervaren waarom wij er zo’n fan van zijn! 

Brisket is een van de meest iconische gerechten uit de Amerikaanse barbecuecultuur. Het langzaam roken van een brisket op een traditionele Amerikaanse smoker resulteert in een sappig en smaakvol stuk vlees met een karakteristieke rooksmaak. Het bereiden van brisket vergt geduld en nauwkeurigheid, maar het eindresultaat is de moeite meer dan waard. Wij nemen je stap voor stap mee door het proces van het bereiden van brisket op een BBQ smoker!

Stap 1: De juiste brisket kiezen

Het kiezen van de juiste brisket is een cruciale eerste stap. Ga op zoek naar een brisket van goede kwaliteit bij een lokale slager of vleesleverancier. Kies een graan gevoerd stuk rund met een goede vetmarmering. Een brisket bestaat uit twee delen: de “point” en de “flat”. De flat is het magerdere gedeelte en de point heeft wat meer vet. Voor een goede balans tussen malsheid en smaak is het aan te raden om een hele brisket te kiezen waarbij beide delen aanwezig zijn. Ga dus altijd voor een whole packer.

Stap 2: Voorbereiding en kruiden

Voordat je de brisket op de smoker plaatst, is het belangrijk om het vlees goed voor te bereiden. Begin met het verwijderen van eventueel overtollig vet, maar laat een dun laagje vet zitten (ca. 5 tot 10 mm) om het vlees sappig te houden tijdens het rookproces. Je kunt hier onderscheid aanbrengen in de point en de flat. De point kun je wat schoner trimmen, voor de flat is het aan te raden om wat meer vet te laten zitten. Op Youtube zijn er enorm veel video’s beschikbaar over hoe je een brisket kunt trimmen. Hier kun je dus ook veel informatie uit halen.

Breng vervolgens een rub aan op de brisket. Een traditionele rub voor brisket bestaat vaak uit een combinatie van zout, peper en knoflookpoeder. Een rub die wij zelf vaak gebruiken is: meat church holy cow.

Stap 3: De smoker voorbereiden

Een Amerikaanse smoker werkt op indirecte hitte en maakt gebruik van rookhout om een intense rooksmaak aan het vlees te geven. Zorg ervoor dat je smoker op de juiste temperatuur is voordat je de brisket plaatst. De ideale temperatuur ligt tussen de 105°C en 120°C. Zorg voor een goede kwaliteit rookhout, zoals eikenhout, beukenhout of berkenhout. Deze houtsoorten zijn goed verkrijgbaar in Nederland. Amerikaanse houtsoorten zijn ook goed, maar die zijn lastiger verkrijgbaar in Nederland.

Stap 4: Het rookproces

Plaats de brisket op het rooster van de smoker met het vet naar boven. Sluit het deksel van de smoker en laat het vlees rustig roken. Het rookproces kan lang duren, afhankelijk van de grootte van de brisket. Reken op ongeveer 1 tot 1,5 uur per kilogram vlees. Je kunt zomaar 14 tot 16 uur kwijt zijn aan het bereiden van een brisket. Geduld heb je dus zeker nodig als je een goede brisket wil bereiden. Tijdens het roken is het belangrijk om het vlees vochtig te houden. Dit kun je het. beste doen door een plantenspuit te vullen met appelsap en appelcider azijn. Hiermee kun je het vlees om de 45 minuten besprenkelen.

Na 4 tot 6 uur roken is het tijd om de brisket in te pakken me butcher’s paper, ook wel bekend als slagerspapier. Dit is een ongecoat en absorberend papier dat bestand is tegen hoge temperaturen en vocht. Het is ideaal voor het verpakken en bewaren van voedsel. Het vlees gaart hierdoor sneller en behoudt zijn goede bark.

Vanaf nu is het wachten, wachten en wachten totdat de brisket eindelijk zijn mooie temperatuur van 90 tot 92 graden heeft bereikt. Bij een kerntemperatuur van 92 graden is de brisket in principe klaar, maar dat hoeft niet te betekenen dat het vlees dan ook mals is. Hiervoor moet je echt zelf voelen door met de probe van een kernthermometer of een satéprikker in het vlees te prikken. Voelt dit aan alsof je door zachte boter prikt? Dan is je brisket klaar.

Haal je brisket van de smoker en laat het minimaal een half uur rusten in een grote koelbox of in een voor verwarmde oven op 70 graden.

En dan is het eindelijk tijd om te genieten van een heerlijk stuk smokey flavored brisket! 

Leave a comment